top of page

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινημ/φου Ιονίων Νήσων (2012)

H ‘AVALON’ (Audiovisual Digital Productions/e-services) με συνδιασμό πολύχρονης εμπειρίας τόσο στον χώρο της κινηματογραφικής τέχνης και των φεστιβάλ όσο και στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου ανέλαβε για λογ/σμό του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας την Καλλιτεχνική Δıεύθυνση και την Ηλεκτρονική Οργάνωση και Διαχείρηση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινημ/φου Ιονίων Νήσων, που έγινε για πρώτη φορά την εβδομάδα 15-22/9/2012 στην Λευκάδα.

Το φεστιβάλ έχει σκοπό να υποδέχεται νέα ταλέντα απ΄όλο τον κόσμο για να αποτελέσει βήμα ελεύθερης έκφρασης των νέων καλλιτεχνών χωρίς πολιτιστικούς και τεχνικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και παράλληλα να συμβάλλει στο συνδυασμό καλλιτεχνικής, πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και της χώρας μας γενικότερα.

Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά, που το διαφοροποιούν απο τα περισσότερα φεστιβάλ είναι τα εξής :

  • Μέσα στα πλαίσια πάντα της αισθητικής και καλλιτεχνικής ουσίας δέχεται και προβάλλει ΟΛΕΣ τις ταινίες, που υποβάλλονται, χωρίς να απορρίπτει κάποιες απο αυτές όπως κάνουν τα άλλα φεστιβάλ , με συμμετοχή όμως στο Διαγωνιστικό τμήμα μόνον όσων πληρούν τις προυποθέσεις συμμετοχής.

  • Το μέσο στο οποίο υποβάλλονται και προβάλλονται όλες οι ταινίες είναι καθαρά σε απλή και προσιτή, σε κόστος παραγωγής, ψηφιακή μορφή.

  • Με βασικό γνώμονα ότι μια ταινία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του ενός αλλά μιάς ομάδας ανθρώπων απο διαφορετικές ειδικότητες, τα βραβεία, που απονέμει το φεστιβάλ και κυρίως στις μικρού μήκους ταινίες αφορούν περισσότερο στους κινηματογραφιστές και τις επιμέρους ειδικότητες τους παρά αυτές καθεαυτές τις ταινίες απο μόνες τους.

  • Το φεστιβάλ αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και προβάλλει κατα την διάρκεια της διοργάνωσης τις καλύτερες ταινίες τους. Πιο συγκεκριμένα για πρώτη χρονιά τo φεστιβάλ ανέπτυξε συνεργασία με το Cologne International Video Art Festival, του οποίου οι καλύτερες ψηφιακές Video Art ταινίες του 2011 προβλήθηκαν σε αφιέρωμα μιας μέρας καθώς επίσης και με το BE THERE Corfu Animation Festival, του οποίου προβλήθηκαν επίσης οι καλύτερες ψηφιακές animation ταινίες του 2012.

  • Ολη η διαχείρηση και η οργάνωση των διαδικασιών και των πόρων του φεστιβάλ καθώς και η επικονωνία μεταξύ των συντελεστών και εμπλεκομένων του γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών του Διαδικτύου.

Με λίγα λόγια το IIDFF είναι ένα e-festival (electronic festival), που η μόνη φυσική παρουσία του που απαιτείται είναι η προβολή των ταινιών στην Κινημ/φική αίθουσα με την παρουσία όσων το δυνατόν περισσότερων δημιουργών γίνεται και που έχει σαν στόχο την προσωπική γνωριμία και την παρουσίαση του έργου τους απευθείας στο κοινό και στους ανθρώπους του χώρου της 7ης τέχνης.

Οσον αφορά την ηλεκτρονική οργάνωση και διαχείρηση του φεστιβάλ :

  • H παρουσία του φεστιβάλ και όλη η πληροφόρηση του γίνεται μέσω του διιαδικτυακού τόπου www.iidff.gr , το οποίο ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Το IIDFF αντιστοιχεί στα αρχικά της διεθνούς ονομασίας του φεστιβάλ ‘Ionian International Digital Film Festival’.

  • Το φεστιβάλ έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το facebook , το linkedin κλπ με πολλούς φίλους και μέλη, που καθημερινά αυξάνονται τόσο στα groups όσο και στις σελίδες τους.

  • Το φεστιβάλ είναι πιστοποιημένο από τη μεγαλύτερη Διεθνή Βάση Δεδομένων ταινιών του Διαδικτύου, την IMDB, που τα αρχικά της προέρχονται απο το Internet Movie Data Base. ( http://www.imdb.com/)

  • Η υποβολή των συμμετοχών των κινηματογραφιστών για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ γίνεται ηλεκτρονικά μέσω Διεθνούς Διαδικτυακής Πλατφόρμας , που φιλοξενεί και συνδέει 350000 περίπου κινηματογραφιστές με 5000 φεστιβάλ από όλο τον κόσμο.

  • Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημερώνει και υπενθυμίζει αυτόματα κατά τακτά διαστήματα με ηλεκτρονικές καμπάνιες μέσω mail όλους τους κινηματογραφιστές για τις ημερομηνίες λήξης υποβολής των συμμετοχών στο φεστιβάλ κάνοντας έτσι ταυτόχρονα γνωστό το φεστιβάλ σε όλους τους κινημ/φιστές του κόσμου για να υποβάλλουν τις ταινίες τους.

  • Οι Κινηματογραφιστές έχουν την δυνατότητα να ‘ανεβάσουν’ στην πλατφόρμα αυτή τις ταινίες τους και έτσι τα μέλη της κριτικής επιτροπής με μία απλή σύνδεση Internet, έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας (online) απο το Διαδίκτυο τις ταινίες χωρίς να χρειάζεται να γίνονται αντίγραφα DVD’s και να τα βλέπουν απο εκεί.

  • Τα αποτελέσματα των μελών της Κριτικής Επιτροπής υποβάλλονται και αξιολογούνται ηλεκτρονικά.

  • Ολη η επικοινωνία με όλους τους κινηματογραφιστές είναι ηλεκτρονική καθώς και η αποστολή ψηφιακού υλικού που αφορούν τους δημιουργούς και τις ταινίες τους, όπως π.χ βιογραφικά και φωτογραφίες σκηνοθετών, posters, φωτογραφίες και trailers απο τις ταινίες τους κλπ.

  • Ολο το προωθητικό και ενημερωτικό υλικό του φεστιβάλ όπως η αφίσα, το προγ/μα προβολών, οι μπροσούρες των ταινιών, ο κατάλογος των βραβείων κλπ κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.

  • Μετά το πέρας της διοργάνωσης για τις ταινίες, που έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ τηρούνται υπο μορφή ηλεκτρονικού αρχείου ειδικές σελίδες στον Δικτυακό τόπο του Φεστιβάλ.

Στόχος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας και της ‘AVALON’ με βάση όλα τα παραπάνω καλλιτεχνικά και ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι να συνδιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το τρίπτυχο : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και να συμβάλλει στο να καθιερωθεί και να γίνει το φεστιβάλ αυτό ένας νέος Πολιτιστικός θεσμός στην χώρα μας.

  • Facebook App Icon
  • YouTube Classic
  • LinkedIn App Icon
bottom of page