top of page

2o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κιν/φου Ιονίων Νήσων (2013)

Για δεύτερη συνεχή χρονιά όλοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων, που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Λευκάδα το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου σε συνεργασία με την AVALON – Audiovisual Digital Productions, που επιμελείται την καλλιτεχνική δ/νση και ηλεκτρονική οργάνωση του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ φέτος είχε έναν μεσογειακό-βαλκανικό χαρακτήρα με ταινίες, που προήλθαν κυρίως απο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, χώρες με τις οποίες όχι μόνον μοιραζόμαστε εν πολλοίς κοινά προβλήματα και κοινά στοιχεία κουλτούρας αλλά που λόγω γεωγραφικής εγγύτητας δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να επισκέπτονται πιο εύκολα την χώρα μας και την Λευκάδα. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 52 ταινίες ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ελληνική συμμετοχή και το ποιοτικό επίπεδο όλων των ταινιών σε σχέση με πέρυσι.

Παρά το μειωμένο προυπολογισμό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο - λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας – όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες υποτιτλίστηκαν στα ελληνικά ώστε να μπορούν όλοι σε τοπικό επίπεδο να τις παρακολουθήσουν. Τον υποτιτλισμό των ταινιών τον έκανε η κυρία Σοφία Σιμώνη γνωστή μεταφράστρια και υποτιτλίστρια σε πολλά μεγάλα κινημ/φικά φεστιβάλ της χώρας μας.

Λόγω μείωσης του προυπολογισμού μειώθηκαν επίσης σε σχέση με πέρυσι και οι μέρες των προβολών, οι οποίες έγιναν κυρίως απογεύματα απο τις 15.00 μέχρι τις 10.30 το βράδυ εκτός απο το Σάββατο το πρωί, που προβλήθηκαν οι καλύτερες ταινίες Video Art και Animation απο το 9ο CologneOff International Video Art Festival και το 3ο BETHERE! Corfu Animation International Festival αντίστοιχα. Παρόλα αυτά με μία καλύτερη οργάνωση και κατανομή χρόνου, που έγινε στις ταινίες, ο αριθμός των ταινιών, που προβλήθηκαν φέτος ήταν μεγαλύτερος απο πέρυσι.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ έγινε την Τετάρτη 9/10/2013 και ξεκίνησε με χαιρετισμό και λόγο απο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελευθέριο Αραβανή και τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή του Φεστιβάλ Σκηνοθέτη Θάνο Κερμίτση. Τονίστηκε ιδιαίτερα απο τον Κο Αραβανή οτι με το φεστιβάλ αυτό η πόλη της Λευκάδας δίνει βήμα σε νέους κυρίως ανεξάρτητους καλλιτέχνες με νέες ιδέες, οι οποίοι με λιγοστά μέσα και χωρίς χρηματοδότηση δημιουργούν στο χώρο της έβδομης τέχνης με συλλογικό και ομαδικό πνεύμα στηριζόμενοι στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία.

Για τον λόγο αυτό είδαμε οτι σε αρκετές ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν τόσο πέρυσι όσο και φέτος στο φεστιβάλ κινηματογραφιστές διαφόρων ειδικοτήτων να συνεργάζονται μεταξύ τους συμμετέχοντας ο ένας στις ταινίες του άλλου.

Αμέσως μετά τον λόγο του Προέδρου ακολούθησαν οι προβολές ταινιών σύμφωνα με το προγ/μα και στο τέλος προβλήθηκε η ταινία μεγάλου μήκους ‘Agnus Dei’ του σκηνοθέτη Agim Sopi απο το Κόσοβο, που ήταν παρών με τον παραγωγό και τους δύο ηθοποιούς της ταινίας Enver Petrovci και Dafina Berisha, οι οποίοι στο τέλος μίλησαν για την ταινία και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Μετά απο ένα ποικίλλο κινηματογραφικό 4-ήμερο, το φεστιβάλ έκλεισε με την τελετή απονομής των βραβείων το Σάββατο 12/10/2013 στις 20.30 Στην τελετή παρευρέθηκε αρκετός κόσμος και μετά απο τον ευχαριστήριο λόγο του Δημάρχου Λευκάδας Κώστα Αραβανή προς όλους τους κινηματογραφιστές και συντελεστές του Φεστιβάλ ακολούθησε η απονομή των βραβείων απο τον ίδιο τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Αναστάσιο Γαζή και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής Ελευθέριο Αραβανή.

Απο τους ξένους βραβευθέντες, παρόντες για την παραλαβή του βραβείου τους ήταν ο Agim Sopi απο το Κόσοβο και η ομάδα του καθώς και η Leila Jinkings απο την Βραζιλία μαζί με τον παραγωγό της ταινίας αλλά και τους συγγενείς (την κόρη και τον εγγονό) του αγωνιστή Hiram Pereira στον οποίο ήταν αφιερωμένο το βραβευθέν ντοκυμαντέρ.

Απο τους Ελληνες βραβευθέντες, παρόντες ήταν η Στέλλα Αρκέντη σκηνοθέτης της ελληνικής μεγάλου μήκους ταινίας ‘Η Φόνισσα’, ο Χάρης Γιουλάτος σκηνοθέτης της μικρού μήκους ‘Butterfly’, ο Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ ‘Ηλιόσποροι’, ο Βαγγέλης Ρήγας σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ ‘Spitfire-Back to Zero’ και ο Αντώνης Κουτελιάς Sound Designer της μικρού μήκους ‘Butterfly’.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελετή προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με το ευχαριστήριο μήνυμα του κάθε κινηματογραφιστή.

Φέτος μετά την ηλεκτρονική υποβολή και επεξεργασία των ψήφων αξιολόγησης της Κριτικής Επιτροπής προέκυψε ισοβαθμία σε αρκετές κατηγορίες βραβείων με αποτέλεσμα σε κάποια βραβεία το ίδιο να δωθεί σε 2 ταινίες . Ετσι λοιπόν η απονομή περιελάμβανε 13 βραβεία (awards) και 5 τιμητικές διακρίσεις (Honorable Mentions) ως ακολούθως :

1.ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Butterfly - Χάρης Γιουλάτος - Ελλάδα

Half Board Heaven – Γιώργος Κτιστάκης - Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Butterfly - Χάρης Γιουλάτος - Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο άνθρωπος που ταίζε τον ίσκιο του – Θοδωρής Μιχόπουλος - Ελλάδα

Butterfly – Aντώνης Αποστόλου Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Butterfly – Γιάννης Βογιατζάκης - Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΧΟΥ

Butterfly – Αντώνης Κουτελιάς - Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΝΤΑΖ

Half Board Heaven- Γιώργος Μαυροψαρίδης - Ελλάδα

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Butterfly - Χάρης Γιουλάτος - Ελλάδα

TIMHTIKH ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Hidden life – Δημήτρης Γκότσης - Ελλάδα

Memorial – Franscesco Filippi - Ιταλία

2.ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΓ.ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ

Agnus Dei – Agim Sopi - Κόσοβο

Η Φόνισσα - Στέλλα Αρκέντη - Ελλάδα

TIMHTIKH ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Bronze – Claudio Perrin - Αργεντινή

3. ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΥΜAΝΤΕΡ

Grieving New Moon – Leila Jinkings - Βραζιλία

Spitfire : Back to zero - Βαγγέλης Ρήγας - Ελλάδα

TIMHTIKH ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Ηλιόσποροι - Αντώνης Τολάκης - Ελλάδα

Comadre's Day – Wanda Lopez Trelles - Αργεντινή

Μετά την απονομή ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του Κινημ/φου ‘Απόλλων’.

Αλμπουμ με φωτογραφίες απο την τελετή λήξης μπορείτε να βρείτε εδώ στην σελίδα μας στο facebook.

Δικτυακός τόπος : http://www.iidff.gr/

Σελίδα Facebook : http://www.facebook.com/IIDFF

  • Facebook App Icon
  • YouTube Classic
  • LinkedIn App Icon
bottom of page